Home page Koken op lokatie Wijnkaart Lokaties Hippe Hapjes Foodstyling Over Joris
             
     
 

Hier vind je regelmatig wisselende recepten van mijn hand.
Heb je een vraag over een recept of koken in het algemeen, stuur deze dan naar info@joriskookt.nl.

 

Tijd om in te maken

In de late zomer en herfst worden traditioneel allerlei soorten groente en fruit ingemaakt voor de winter. Ook al hebben we tegenwoordig alle soorten groente en fruit het hele jaar door in overvloed, het blijft een leuke en smakelijke traditie. Zeker als je iets maakt wat je normaal altijd uit een potje haalt. Ter inspiratie heb ik dit keer een recept voor tomatenketchup.

 

Tomatenketchup

500 gram tomaten

1 klein blikje tomatenpuree

1 dl azijn

1 eetlepel honing

1 plakje verse gember

1 stukje citroengras

1 laurierblad

1 stukje rode peper

geraspte schil van een kwart citroen

zout

 

Bereiding:

  • was de tomaten en snijd ze in kwarten
  • doe de tomaten in een ruime pan met de overige ingredienten
  • breng langzaam aan de kook
  • laat ca. 20 minuten zachtjes doorkoken
  • wrijf de gehele inhoud van de pan door een roerzeef of een gewone zeef zodat de schilletjes e.d. achterblijven in de zeef
  • doe de gezeefde tomatenmassa in een schone pan en kook het geheel in ca. 15 minuten langzaam in
  • maak de ketchup goed op smaak met zout en evt. extra honing en azijn naar smaak
  • vul schone en in kokend water gesteriliseerde weck- of jampotten tot 2 centimeter onder de rand met de kokende ketchup
  • sluit direct af met eveneens gesteriliseerde deksels en zet de potten in een pan
  • vul deze op met kokend water totdat de potten voor 2/3e in het water staan
  • breng het water weer aan de kook en laat de ketchup in 15 minuten (met deksel op de pan) steriliseren
  • zet de potten op een droge theedoek om af te koelen en bewaar ze max. 6 maanden op een koele, donkere plek

Bereidingstijd: <60 minuten

   
 
top